Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Lastikka Philippusdotter Finne/Vilppula

Lastikka oli piika ja irtolaisnainen.

Lastikan syntymä - ja kuolinvuosista ei ole tarkkaa tietoa. Hänet mainitaan kuitenkin kirkonkirjoissa vuosina 1674-1782 ja 1695. Lastikka oli kotoisin Etelä -Pohjanmaalta, Isojoelta. Hänet mainitaan piikana Läpväärtin pappilassa v. 1680.

Lastikan isä oli Philippus Sigfredsson Finne, joka oli syntynyt viimeistään vuonna 1610 Varsinais-Suomessa. Lastikan äidistä tiedetään vain, että hän kuoli n. vuonna 1670.

 Lastikka oli perheen surunlapsi. Vuonna 1674 hänellä mainitaan  olleen avioton tyttölapsi Anna, jonka isä oli naimisissa oleva Heikki-sotilas. Vuonna 1678  Lastikka oli Isojoella Åstorpin  piikana ja vuonna 1679 mainitaan hänet luvattomasta suhteestaan naimattomaan laivamieheen Pekka Pertunpoikaan. Lastikka oli näihin aikoihin palveluksessa Matti Laurinpoika Noukin talossa.

Vuoden 1680 käräjillä irtolaisnainen, kirkkoherra, herra Hansin (Wazaeus) palveluspiika Lastikka Vilpuntytär väitti vuonna 1878 elokuussa syntyneen lapsensa isäksi edellä mainittua laivamiestä, joka sittemmin asui Teuvalla, ja jonka kanssa Matti Laurinpojan Vappu-tytär oli nähnyt Lastikan seurustelleen. Vuoden 1681 käräjillä ilmeni, että Pekka Pertunpoika oli kieltänyt isyyden. Lastikka ryhtyi nyt väittämään isäksi Matti Laurinpoikaa. Kävi ilmi, että tämäkin olisi voinut olla mahdollista. Matti Laurinpojan vaimo Marketta Tuomaantytär puhui oikeudessa kauniisti miehensä uskollisuudesta. Lastikan asia oli esillä vielä seuraavankin vuoden käräjillä. Ja vuonna 1695 Lastikka asui Isovilppulassa. On mahdollista, että myös Simo Arvinpoika, Saukkokosken perustaja, oli Lastikan poika.

Lähde: Isojoen asutushistoria, omat muistiinpanot

©2019 kiviminna - suntuubi.com