Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

David Thomasson Kärnä

David syntyi Lappajärven Savonkylässä 1658 ja kuoli siellä 10.06. 1737. David mainitaan kirkkoväärtinä, nimismiehenä sekä "Lappajärven kuninkaana." 


Isonvihan aikana kirkkoväärtinä oli Thomas Kärnän poika David. Häntä  syytettiin v. 1721 käräjillä 450 kuparitalarin varastamisesta. Käräjäpöytäkirja valaisee myös niitä toimia, jotka kirkkoväärtille ja kirkon talouteen kuuluivat. David oli käynyt Viipurissa ostamassa kappelille viiniä, vehnäjauhoja ja öylättejä. David oli kuitenkin toiminut moitteettomasti, koskapa kanteen tekijä Evijärven Olavi Kankkonen tuomittiin sakkoihin sekä lisäksi uhkasakkoon. Syytteen toteennäyttämiseksi seuraavilla käräjillä Olavi  jätti viisaasti syyttelemättä Davidia, mutta hän tiedusteli, minne kappeliseurakunnan rahat, kynttiläkruunu ja kello olivat venäläismiehityksen aikana joutuneet. Kirkkoväärti huolehti kappelin varojen kerämisestä, niiden turvallisesta säilyttämisestä sekä käytöstä. Näissä toimissa joku srk:n luottamushenkilö saattoi auttaa kirkkoväärtiä.

David Kärnää syytettiin jo v. 1712 murhasta, mistä hänet alioikeudessa tuomittiin. Ilmeisesti hänen tapauksensa sai hovioikeuden jäsenet huomaamaan teolle lieventäviä seikkoja, koska David oli v. 1719 käräjillä lautamiehenä. Lappajärven David Kärnän mukaan järviseudulla oli liikkunut vielä v. 1714 suomalaisia "sissipartioita", joille hän oli luovuttanut karjaa ja ruokatavaroita. Hän vaati menetyksistään korvausta isonvihan jälkeisillä Pietarsaaren käräjillä. Samana vuonna venäläiset olivat Davidin  kertoman mukaan polttaneet hänen tervasaunansa sekä 55 tynnyriä tervaa.

"Lautamies on miehen tappaja ja tuomari lahjamakkara", sanoi Kärnän lautamies käräjillä tuomarille. (Paremmin tuu ja sano - kirjasta).

Lähteet: Järviseudun historia, käräjäpöytäkirjat ja omat merkinnät.

©2019 kiviminna - suntuubi.com