Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Elämää piilopirtillä

1700-luvulla venäläiset joukot kulkivat Pohjanmaalla. Pelko oli ilmeisen suuri, koska he tuhosivat asujaimistoja mennessään. Eric Kuivasniemi perheineen asusteli Evijärven Haapajärvenkylässä - samassa paikassa, missä minäkin synnyin ja kasvoin reilut parisataa vuotta myöhemmin.

Eric perheineen  joutui lähtemään venäläisiä sotilaita pakoon suolle muutaman kilometrin päähän. He rakensivat suolle piilopirtin, maamajan. Ilmeisesti he joutuivat asumaan siellä kauan aikaa, koska perimätiedon mukaan ruoka loppui. Perhe muisti, että kotitilan riihen hirsien väliin oli saattanut jäädä puidessa hieman jyviä.

Oli talvi ja kova pakkanen. Eric lähti ruoanhakumatkalle kotitilalleen. Mutta koska vaatteita ei ollut paljon, hän palellutti tuolla reissulla jalkansa. Hän sai kuitenkin tuotua kourissaan jyviä piilopirtille.

Piilopirtillä elämä jatkui. Eräs perheen lapsista löysi puolison itselleen sieltä suolta. Samalla suolla oli nimittäin myös eräs perhe Kortesjärven Isopellisestä venäläisiä paossa. Nykyään Kuivasen pihapiirissä oleva vanha riihi on aikoinaan tuotu tuolta Isopellisestä Kuivaseen! Myös piilopirtin jäänteet suolla ovat vielä näkyvissä - tosin itse en ole siellä koskaan käynyt - pitäisikin ottaa asiaksi ensi kesänä!

Lähde: Sukupolvelta toiselle siirtynyttä muistitietoa isältäni ja isoäidiltäni.

©2019 kiviminna - suntuubi.com