Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Ivar Mattsson Frimodig/ Kienokoski

s. 1628 Hämeenkyrö

k. 1732 Isojoki (Ikää siis vaivaiset yli sata vuotta: )))

Iivari ja vaimonsa Margeta Jöransdotter mainitaan jo vuonna 1675 Kienokosken uudisasutuksen ensimmäisinä asukkaina.

Vuosina 1684 - 1685 Ivar on käräjillä syyttäen Erkki Pietarinpoika Halkolaa tulipalosta, josta hän oli kärsinyt vahinkoa. Ivar tunnettiin levottomana  ja ankarana miehenä, joka sai tunnetun käräjäpukarin  maineen. Hän riiteli papinkymmenysten maksamisesta, joita hänellä olikin maksamatta monelta vuodelta. Vuonna 1705 Ivar oli neljä kertaa käräjillä.

Ivar metsästi turkisriistaa. kalavetenään hänellä oli Haukilampi. 1707 ollessaan syytettynä vakavaluontoisessa asiassa, hän ei huolinut tarjottua oikeusavustajaa, vaan arveli "Jos pää on pestävä, on parasta, että pesen sen itse."

Maaliskuussa 1723 ivar valittaa käräjillä siitä, että hänen 60 - vuotias matti - poikansa ei enää riittävästi hoitanut ja ylläpitänyt häntä ja pyysi saada muuttaa syytinkisopimuksen nuoremmalle pojalleen Jaakolle, joka oli  muuttanut Sastmolaan. Todistajien mielestä Matti kuitenkin oli työteliäs ja ahkera sekä pidetympi kuin Jaakko.

Samoilla käräjillä kauppias Antt Friis Kristiinasta  velkoi Ivarilta saataviaan. Ja vielä 1729-1730 Ivar valitti kolmessa asiassa. Mahdollisesti Iivarinkylä on saanut nimensä Ivarin mukaan

Lähteet:Heimo: Isojoen asutusvaiheet.

©2019 kiviminna - suntuubi.com