Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Anna Mickelsdotter Rogel

s. 04.12.1751 Merikarvia

k. 06.06.1784 Merikarvia

Merikarvialla esiintyi 1700 - luvun lopulla ns. vanhemman herännäisyyden piiriin kuulunut uskonnollinen liike. Sen keskeisin henkilö oli Anna Rogel.

Annalla oli lapsuudesta asti heikko terveys. Se murtui peräti, kun hän 6.5.1770 oli pakotettu antamaan lämpimän vuoteensa myöhään illalla taloon saapuneille vieraille ja siirtymään kylmään luhtiin. Hän tunsi itsensä jo yöllä sairaaksi ja vilustui, eikä siitämiin tautivuoteelta noussut. Pyhäinpäivästä asti hän oli varsin puhumaton.

Odotettiin enää vain kuolemaa, kun hän yhtäkkiä alkoi saarnata puhuen 4 tuntia yhteen menoon.Se tapahtui toisena joulupäivänä 1770.

Anna oli ollut lapsesta saakka Jumalan sanaan mielistynyt ja varsinkin rippikoulun jälkeen valvonut ajatuksiaan, puheitaan ja töitään. Olipa hän omaisiaan ja tovereitaankin siihen kehotellut.

Nyt sairauden aikana nämä kehotukset muodostuivat väkeviksi parannussaarnoiksi. Hän piti niitä useampina päivinä viikossa 14 vuoden aikana. Saarnatekstinä oli sunnuntai- ja juhlapäivinä päivän evankeliumi, muulloin joku muu raamatubn paikka, mieluummin sellainen, joka sisältää jonkun perustotuuden meidän autuudestamme ja sen saamisesta. Anna puhui opetuksia, varoituksia, kehoituksia ja uhkauksia poistaakseen aikakauden uskonnollisessa elämässä vallitsevaa suruttomuutta, penseyttä ja kovakuuloisuutta.

Turun piispa Carl Fredrik Mennander kehotti Merikarvian kirkkoherra Enebergiä panemaan tarkoin merkille Annan puheet ja antamaan niistä tuomiokapitulille lisäselvityksiä. Koska Annan virret ja saarnat olivat tarkoin kristinopin ja terveen järjen mukaisia, ei hänen toimintaansatarvinnut estää.Annan saarnoja saapui kuulemaan laajalti Satakunnasta ja Etelä-Pohjanmaalta. parhaimmillaan kuulijoita oli yli tuhat.

Tekstinsä Anna jakoi useampaan osaan, hän puhui aina välillä levähtäen ja veisaten. Saarnaa seurasivat ylistykset, kiitokset ja esirukoukset, erityisesti kuninkaan, kuningattaren, perintöprinssin ja muitten kuninkaallisten perheen jäsenten, ylempien ja alempien virkamiesten, hengellisen säädyn, kaupanharjoittajain, meren purjehtijain, naineitten ja avioliittoon aikovain, vanhempain ja lasten, isäntä- ja palvelusväen puolesta.

Lopuksi tuli virren veisuu. Virsien sanat Anna tavallisesti sepitti veisatessaan. Usein saarna kesti 4 ja rukous- ja kiitospuheetkin 3 tuntia. Koko sen ajan anna makasi liikuttamatta muita kuin puhe-elimiään. Anna oli saarnojen aikana ikään kuin unissan, hän vannoi, ettei herättyään muistanut mitään puhumaansa.  Hän puhui selvästi ja kaikuvalla äänellä, käyttäen kuulijakunnan mukaan milloin Suomen milloin Ruotsin kieltä.

Lähteet: Merikarvian historia

          Ostamo:Rogelin sukukirja

          

©2019 kiviminna - suntuubi.com